Svetska izložba EXPO 2010

Svetska izložba EXPO 2010

Večeras je u Šangaju, trgovačkom centru Kine, svečano otvaranje svetske izložbe EXPO 2010.

World EXPO 2010 logo
World EXPO 2010 logo

Otvaranju će prisustvovati mnogi svetski lideri. Smatra se da će ovo dešavanje biti najspektakularnije posle Olimpijade u Pekingu 2008, a predvodiće ga kineski predsednik Hu Đintao. Ako se setimo koliko je Kinezima bilo bitno da se prikažu kao fantastični organizatori prethodne Olimpijade, može se očekivati pravi spektakl i ovog puta.

Kina je prvi put domaćin izložbe za koju je potrošila više od 58 milijardi dolara. Poređenja radi, za Olimpijske igre u Pekingu potrošene su 42 milijarde dolara.

Inače se procenjuje da će ovogodišnja svetska izložba privući oko 70 miliona posetilaca.

Pomenućemo samo neke od zvanica koje će prisustvovati samom otvaranju: francuski predsednik Nikola Sarkozi, južnokorejski Li Mjun-bak, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Našu zemlju će predstavljati šef diplomatije Vuk Jeremić.

Među učesnicima su Džeki Čen, pijanista Lang Lang, operska zvezda Andrea Bočeli i glumica Hali Beri.

Kada su u pitanju mere bezbednosti, ulaz je dozvoljen samo nekolicini zaposlenih, novinarima i VIP osobama, a iznad paviljona će da kruži helikopter koji će nadgledati dešavanje.

EXPO 2010 corporate joint pavilion
EXPO 2010 corporate joint pavilion

EXPO je popularan među stanovnicima Šangaja, ali su neki i nezadovoljni zbog mera bezbednosti i narušavanja privatnosti, s obzirom da se policija nalazi na svakom uglu u delu grada gde su paviljoni, a u hotelima i na stanicama podzemne železnice se proveravaju sadržaji torbi.

Verujemo da im nije lako izaći na kraj sa svom tom vojskom i policijom, ali opet veoma je važno da sve prođe u najboljem redu i da Kinezi pokažu da su u stanju sve držati pod kontrolom u krajnje osetljivoj društveno-socijalnoj situaciji.

Svetske izložbe se održavaju svake godine od sredine 19. veka, a cilj je da se pokažu tehnička dostignuća čoveka.

Više o dešavanjima na samoj izložbi možete naći na zvaničnom sajtu: http://en.expo2010.cn/

Switch to our mobile site