Subvencionisani krediti za kupovinu softvera

Subvencionisani krediti za kupovinu softvera

Od ponedeljka 28. Juna, trebala  je da počne primena dopunskog programa subvencionisanih dinarskih potrošačkih kredita za kupovinu i primenu softvera domaće proizvodnje, namenjen preduzećima i preduzetnicima.

Kako je naveo ministar ekonomije Mlađan Dinkić rok otplate kredita će biti tri godine, sa grejs periodom od 12 meseci i uz kamatu od 7,5 odsto godišnje, te iznos kredita neće biti ograničen i zavisiće od kreditne sposobnosti klijenta.

Cena kredita će biti fiksna tokom perioda otplate, bez obzira na promene referentne kamatne stope, dok će se iznos subvencije menjati u skladu sa eventualnim promenama referentne kamatne stope (koja trenutno iznosi osam odsto).

Ovaj projekat pomaže domaćim softverskim kompanijama u kojima rade mladi inženjeri i predstavlja veoma bitan korak za unapređenje konkurentnosti naše privrede.

Informacione tehnologije su proizvodna i izvozna šansa naše zemlje i svako preduzeće, da bi bolje i efikasnije poslovalo, mora da uvede informacione tehnologije u svoje poslovanje.

Prema podacima Ministarstva ekonomije, u Srbiji posluje više od 1.400 softverskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 ljudi, a prosečan godišnji rast tog sektora bio je 11 odsto u poslednje četiri godine.

Ukupan prihod tog sektora prošle godine bio je 424 miliona evra, a izvoz je iznosio 130 miliona evra.

Više o ovome možete naći na sledećoj adresi:
http://www.merr.gov.rs/aktivnosti/vesti.php?vestid=843&lang=cir

Switch to our mobile site