Kakvu šansu Cloud ima kod nas?

Kakvu šansu Cloud ima kod nas?

Poslednjih dana piše se o Cloud Computing servisu koji će korisnicima omogućiti korišćenje virtuelne IT infrastrukture i ostvarivanje uštede u troškovima koji se odnose na informacione tehnologije (poznato je da se te uštede odnose na sve poslovne procese, ali nije to tema ovog posta). Ovaj servis nude Telekom Srbija a.d. i Coming Computer Engineering. Kako je tek nekoliko evropskih zemalja započelo pružanje usluga ovog tipa, smatra se da je uspeh ne samo ove telekomunikacione kompanije već uspeh cele zemlje kako navodi personalmag.

Usluge koje Telekom i Coming nude odnose se na virtualizaciju procesa korišćenjem virtuelne IT infrastrukture – virtuelnog desktopa i servera kojoj se pristupa preko Thin Client uređaja.

Jedan od prvih tvitova na ovu temu vodi na Economy.rs koji objašnjava da će korisnici moći sa bilo kog mesta, u bilo koje vreme i sa bilo kog uređaja (desktop računar, notebook računar, mobilni telefon itd.) da pristupe svojim servisima uz gotovo stoprocentnu raspoloživost podataka, garanciju njihove potpune bezbednosti i privatnosti, jeftiniji i pouzdaniji oporavak sistema u slučaju nezgoda i smanjenje troškova održavanja hardvera za čak 70 %.

Da li se ovakav tip virtualizacije isplati, sa cenama koje se nude? Da li je to skupo rešenje, može li jeftinije? Da li to znači da je Telekom sada opet uzeo pod svoje nešto veće i planira da se ponaša prema korisnicima po istom principu kao pre?

Posle koliko vremena i da li će korisnici posle određenog vremena da se preorijentišu na obezbeđivanje sopstvene opreme, implementacije SaaS, ERPa, i investirati u neki DMS sistem ili budućnost zaista ide u ovom smeru? U kom smeru ide dalji razvoj koncepta i načina poslovanja?

Virtualizacija je definitivno dobro rešenje za manje firme koje nastaju adhoc prema projektima.

Ovakav razvoj vodi ka konstataciji da će jednog dana, ali ne tako daleko, privatni korisnici funkcionisati po sličnom principu. Ta slika izgledala bi ovako: svako od nas bi iznajmio opremu, ne bi vodio računa ni oko čega i platio bi Telekomu (usput bi čekao 3 meseca da mu se sve donese i implementira, odobri pristup i sl). Nakon toga sledi korišćenje…

Switch to our mobile site