Cloud Computing Predavanje FTN Novi Sad

Cloud Computing Predavanje FTN Novi Sad

Dana 13. marta novosadska kancelarija AIESEC-a je organizovala predavanja na temu Cloud Computing-a u okviru projekta IT Week.

Predavači su bili prosefor Milan Vidaković sa FTN Novi Sad, i moja malenkost Ivan Mojsilović. U nastavku pogledajte kratak izveštaj sa predavanja koje je bilo veoma uspešno sa preko 100 posetilaca.

Prvo predavanje sam održao ja sa temom Cloud Computing. Pokušao sam da što jasnije objasnim pojam Cloud Computing-a kao i da objasnim njegove osnovne tipove.  Nakon toga profesor Milan Vidakovic je održao predavanje o mogućnostima Google App Engine-a u kombinaciji sa GWT framework-om.

U nastavku možete pročitati pregled izlaganja.

Šta je Cloud Computing?

Cloud Computing je pokušaj optimizacije hardverskih resursa kako bi se što optimalnije zadovoljile potrebe korisnika, smanjile investicije i početna ulaganja u IT, ubrzala implementacija IT rešenja. Cloud Computing se na kraju svodi na pružanje kompjuterskih usluga preko interneta umesto klasične prodaje proizvoda.
Pionir cloud computing-a je Amazon sa svojim AWS cloud servisom (2006. godina)

Osnovni tipovi cloud Computing-a

IaaS – infrastructure as a service (infrastruktura kao usluga) predstvalja cloud servis koji vam omogućuje pristup hardverskoj infrastrukturi prema vašim potrebama pomoću veoma jednostavnih web aplikacija. Sve što treba da uradite jeste da izaberete resurse koji su vam potrebni (CPU, RAM, Storage) i u roku od par minuta dobijate vrhunsku hardverski infrastrukturu. Vodeće kompanije u ovoj oblasti su Amazon i Rackspace.

PaaS – platform as a service (platforma kao usluga) je specifičan vid cloud servisa koji za razliku od IaaS umesto hardverske infrastrukture pruža kompletno okruženje za razvoj aplikacija. Korisnik ne mora da razmišlja o instaliranju softvera, web i aplikativnim serverima itd, već dobije platformu na kojoj razvija svoje aplikacije i koje mogu da rade samo na tim platformama. Najpoznatiji predstavnici su Google App engine i Salesforce.

SaaS – software as a service (softver kao usluga) je najraširenija upotreba cloud computing-a kod krajnjih korisnika. SaaS se može osloniti na bilo koji od gore navedenih tipova, ali krajnji korisnik dobija samo konačan proizvod odnosno uslugu. Kranji korisnici koriste određene aplikacije preko svojih brauzera (web browsers) kada im to odgovara i onoliko koliko im je potrebno. Primeri SaaS aplikacija su Gmail, Basecamp, Gdocs i naš sistem za upravljanje dokumentima NetDokumenti.

Prednosti i mane Cloud Computing-a

Benefiti cloud computing-a su optimizacija hardverskih resursa, fleksibilnost i skalabilnost u slučaju IaaS i PaaS, nema potrebe za početnim ulaganjima u IT infrastrukturu, veoma brz pristup online aplikacijama iz SaaS modela, čuvanje podataka na bezbednim cloud sistemima umesto na ličnim računarima. Plaća se samo ono što se koristi. (najčešće mesečne i godišnje pretplate)

Problemi cloud computing-a svakako postoje. Najčešće potezani problemi su privatnost (strah od neovlašćenog pristupa poverljivim podacima), sigurnost (sigurnost infrastrukture na kojoj se nalaze poverljivi podaci, bekapi, zaštita od hakerskih napada itd), zakonska regulativa (najveći problem je nedostatak preciznih pravilnika i zakona vezanih za cloud computing). Neki drugi put ćemo detaljno razraditi tematiku problema cloud computing-a.

Cloud computing u Srbiji je veoma prisutan. Iako ne u onoj meri u kakvoj je prisutan u SAD, ali polako cloud computing ulazi u našu svakodnevnicu. U Srbiji postoji jedan IaaS provider i to je Eunet u saradnji sa Telenorom (obezbedio data centar). Eunet koristi AppLogic aplikaciju za upravljanje svojim cloud resursima. PaaS cloud servis mi nije poznato da postoji, dok postoji više SaaS aplikacija kao što su NetDokumenti, ManageWP, Pantheon, Minimax, Bilans itd…

Google App Engine i GWT Framework

Prosefor Milan Vidaković je predavao o Google App engine-u i GWT framework-u. Google App engine je primer PaaS cloud servise gde vam je Google omogućio korišćenje njegovih ogromnih resursa i to besplatno (do određene granice a to je 150MB prostora, 1GB dnevnog protoka i 100 mail-ova na dan).

Prednosti Google App Engine – brz deploy na Google platformu, besplatno okruženje, mogućnost zarade preko Ad Sense programa, programiranje u Javi, Python i GO jezicima.
Mane Google App Engine – nimalo trivijalan backup i migracija podataka iz bazu na druge sisteme, nemogućnost finijeg podešavanja potrebnih resursa i sigurnosnih mera, ne podržava multithreading, nema fajl sistem.

Što se GWT framework-a tiče, tu možemo razvezati priču u nedogled, pa ću ovde samo navesti za i protiv. Nekom drugom prilikom ćemo raspraviti o GWT-u do detalja.

Prednosti GWT – programira se u Javi, generiše se Javascript koji radi jednako dobro na svim brauzerima, open source, jednostavno kreiranje korisničkog interfejsa, veoma brz razvoj bogatih web aplikacija.
Mane GWT – ne podržava multitab (podržava ali uz plač majke), nema drag and drop funkciju (može se uzeti neko gotovo rešenje), relativno siromašna widget biblioteka, komplikovane promene stilova na svim komponentama,

To bi bilo sve narode. Ukoliko vas zanimaju gore navedene teme, kliknite na dugme dole kako biste dobijali obaveštenja o diskusijama i novostima iz ovih tema.

Upiši me!
  • Иван Бишевац

    Постоји онлајн курс везан за СааС, мотеже погледати на http://www.saas-class.org
    За програмере је, ради се на конкретним примерима (преко Ruby on Rails), постоје домаћи задаци, квизови. Најбоље је учити из књиге али је препоручиво и гледање видео снимака. Такође ту су и слајдови. Све је на енглеском али постоји и иницијатива за превод титлова у видео снимцима. Курс траје и можете се прикључити сада (иако је одмакло доста, више од пола), али биће још у септембру поновљено.

Switch to our mobile site